Moravané v Poysdorfu – letos podruhé

Morava

Vážení přátelé senioři,

zejména vy, kteří jste se zúčastnili posledního turnaje RSTM v Poysdorfu. Píšu tenhle nesouvislý pokec z titulu toho, že jsem měl ten turnaj spolu s dalšími členy organizačního týmu na starost, takže mám možnost trošku to zkomentovat. V příloze je hromádka fotek, náhodně vybraných z horúčavy Poysdorfu. Přirozeně jsou tam jen lidi z našeho flajtu a jeho nejbližšího okolí.

Je bezvadné, že se nás sešlo tolik, přes 90 českých hráčů a hráček a deset Rakušanů. Rekord. Ale už to přerůstá původním záměrům přes hlavu, takže přemýšlíme, jestli startovní pole neomezit. Je možné, že to vlastně nikomu nevadí, ti co startují později, přijedou až před svým startem, ti co šli ráno zas dřív odjedou. Hřiště je rádo, že mají v pondělí plno… Není to společensky na výši, ale při tak dlouhém startovním intervalu je to asi nejlepší. Těžko někoho nutit, aby seděl čtyři pět hodin po hře a čekal na vyhlášení, proto taky žádné nebývá, to jsme dělali donedávna, ale málokdy tam vydrželi ti praví. Škoda, ale to je život. Neplatí to ale pro organizátory – ti mají celodenní šichtu, a protože se zároveň angažují jako hráči, není to úplně ono – dlouhý den.

Velice pozitivní věc: za těch pár let si na sebe všichni zvykli a ať je složení flajtů jakékoli, neslyšel jsem nic jiného než „výbornej flajt“. Podařilo se nám naladit se na podobnou notu a každému jde víc o to, strávit hezký den na golfu v pohodové skupině lidí, než zaťatě bojovat o 45. místo, nadávat, vrčet na všechny a na všechno a k pohodě ve flajtu nepřispívat, což se občas potká na jiných turnajích.

Je tu ale jedna výjimka – opakovaně se vyskytují stížnosti na Boba Cichru. Každý se do toho bojí říznout, já to nakousnu. Bob se nechová přátelsky ke svému okolí a naštvává hráče ve flajtu natolik, že slabším povahám často pokazí den. Není to třeba pokaždé, ale mluví se o tom často, a nedělá to jen na našich turnajích. Myslím, že vyloučení hráče z naší série si můžeme klidně dovolit, jen je každému nepříjemná ta představa, jak mu to vysvětlovat. Toto budiž vážným varováním, Bobe, vyčníváš z řady pohodových golfistů, umírni se! Díky. Zdravit se kvůli tomu přestat nemusíme.

Ještě k tomu dni v Poysdorfu: vydrželi jsme tam ještě o chvilku dýl než tušíte, asi sedm nás bylo z Brna, dva Rakušani – odjeli jsme do sklípku nakoupit nějaké víno a ochutnat i vína jiná. To nebylo špatné, propříště to dokáže každý, recepce dokáže doporučit, a i mezi rakouskými hráči jsou vinaři…

Další věc v tomto nesourodém komentáři: do našeho flajtu třikrát za hru přiletěl míček. Poprvé jen na kraj greenu, kde jsme byli, pak dvakrát až mezi nás na férvej. Kdyby se to stalo jednou… ale třikrát? To mi nejde na rozum. Asi nebylo cílem nás praštit, je to jen nedostatek soudnosti. Když mi to ten den lítá, dám si větší rezervu. Za tím flajtem byla mezera, nikdo je netlačil. Zraněni ani zasaženi jsme nebyli, jen to kazí náladu. „Fore“ jsem neslyšel… Před námi naopak bylo pořád plno, pořád jsme čekali. Kde se to štosovalo – suď bůh, někde vpředu. Zkuste si vzpomenout, jestli jste před sebou měli trvaleji mezeru – v tom případě to zdržoval váš flajt a příště se víc snažte. Každému se líp hraje, když pořád nevychládá.

Ještě něco, když už jsem v tom: rozhodčí v podstatě nemají práci, vše se řeší ve flajtech, doufejme že v duchu pravidel nebo aspoň v duchu, který je nepoškozuje. Ale byl zde incident v Olomouci, kdy si dva hráči po odchodu třetího (po 11 jamkách to vzdal) upravili karty a dosáhli pozoruhodných výsledků. Byli diskvalifikováni, věřím, že jim to stačilo jednou, ale včera jsem potkal toho třetího, toho co tehdy odešel, a on říkal, že na RSTM po tom incidentu zanevřel a neúčastní se. Poukázal na to, že tehdejší provinilci vesele hrají dál…

Z toho nic vyvodit nelze, je to jen apel na ducha hry a dodržování všeho, co ke golfu patří – je dost nefajn svými činy vypudit z této série ty, kteří za to nemohou.

Bylo by výborné, kdybyste se vy sami vyjádřili k problematice RSTM, pokud vás něco napadne. Například to možné omezení počtu lidí – rádi se dozvíme pocity těch, kdo startují v poledne a později, ale i těch, kdo jdou pomalým tempem někde v půli pole, ale třeba je spousta dalších věcí.

Zkusme to takto: budu 14 dní shromažďovat případné dopisy na svém mailu idousek@volny.cz, pak to seskládám (podle dat či jinak) a všem to rozešlu – pokud bude co.

Pěknou hru na Kaskádě 16. 8. i jinde přeje

Ivo Doušek / RK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *