Sportovní rok 2016 v ČSGA

Senior tour

V kalendáři ČSGA pro rok 2016 došlo k zásadním změnám. Výbor při jeho tvorbě vzal v úvahu snížení věkové hranice kategorie seniorů na 50 let. Reflektujeme tak na skutečnost rozhodnutí EGA a následně ČGF a snažíme se nabídnout několika tisícům nových seniorů možnost sportovního vyžití v rámci ČSGA.

Zatím jen odhadujeme dopad nové věkové hranice, ale jsme připraveni pro příští léta reagovat na zvýšený zájem v rámci naší asociace. ESGA si své rozhodnutí ke kroku EGA ponechala na konec roku 2016. Pro letošní rok v rámci jejich soutěží zůstávají věkové kategorie jako dosud. ČSGA vzhledem k neznámému budoucímu určení především v dalších věkových kategoriích nic nemění. Věkové kategorie pro rok 2016 tedy jsou: muži-50+, 70+, ženy-50+, 65+. Ve smyslu snížení věkové hranice u mužů je upraven i Soutěžní řád ČSGA. V praxi to znamená, že soutěží ČSGA se mohou účastnit hráči – muži i ženy, kteří dovrší v daném roce 50 let. V soutěžích hraných na rány se tak budou těmto hráčům výsledky počítat do celostátního žebříčku ČSGA i ČGF. ČGF tak pro nominaci na Mistrovství Evropy použije i tyto výsledky. ME EGA družstev mužů se hraje ve Slovinsku a družstev žen v Polsku.

Ale vraťme se k soutěžím ČSGA. Počet nominačních turnajů byl ve všech kategoriích zvýšen na čtyři. Hráči i hráčky potřebují odehrát minimálně tři dvoukolové soutěže. Ze šesti minimálně odehraných kol se počítá pro nominaci pět nejlepších výsledků. Čtyři dvoukolové soutěže dávají hráčům větší šanci na lepší započítávané výsledky, případně si vybrat z nabídky. Nominační turnaje se odehrají na hřištích: Konopiště-Radecký, Šilheřovice, Mladá Boleslav (zde hrají jen Master senioři a seniorky a zároveň se zde hraje kvalifikace pro MČR družstev ve hře na jamky), Cihelny a Ypsilon (již bez kategorie masters). Nelze však odehrát pro nominační žebříček jen jedno kolo z dvoudenní soutěže. Nově je v kalendáři devět jednodenních soutěží na atraktivních hřištích s finále jednodenní tour v Karlových Varech. Máme i seriál soutěží pro kategorii masters s finále na Kaskádě. Mistrovství ČR družstev ve hře na jamky je tradičně na hřišti Austerlitz, zatím co II. ročník Mistrovství ČR družstev ve hře na rány se odehraje na Černém Mostě. Po prvním ročníku této soutěže, který byl úspěšně zahájen na Kaskádě s 90 hráči se dá očekávat ještě větší účast. Na všech hřištích, kde naše soutěže odehrajeme, je zajištěno výrazné snížení hracích polplatků.

Z mezinárodních soutěží se ČSGA účastní ME týmů master seniorů v Belgii u Bruselu, ME týmů mužů v norském Larviku, ženy hrají týmovou soutěž Marissa Sgaravatti ve španělské Marbelle. Sedmnáctý ročník tradiční soutěže Monarchy Trophy se odehraje na hřišti Royal u Balatonu. Pohár regionů mění své působiště, odehraje se na hřišti v Berouně. Mimo domácích soutěží se hráči mohou účastnit především mezinárodních mistrovství ostatních členských asociací ESGA. Řadu z nich naši členové hrají, jako např mezinárodních mistrovství: Slovenska, Rakouska, Slovinska, Maďarska, Chorvatska.

Soutěže ČSGA byly přejmenovány na Národní Senior Tour, abychom zvýraznili celostátní působnost naší seniorské asociace, která může nabídnout sportovní vyžití všem aktivním seniorům a seniorkám od věku 50 let.

Všem členům přejeme pevné zdraví a šťastné rány, úspěšnou sezónu.

Jiří Císař, STK ČSGA

V příloze je kalendář ČSGA 2016

 

2 komentáře k “Sportovní rok 2016 v ČSGA

  1. Jen tak na okraj. Nevím, zda se padesátiletým bude líbit být prohlášen seniorem.
    Na druhou stranu seniorům 65+ nemusí vyhovovat soupeření s o patnáct let mladšími ročníky. Když jste snížili o pět let seniory, proč ne také o pět let super seniory?
    Jinak se mi zdá, že toto opatření sleduje pouze vybrání více příspěvků od širší základny. Takže dotaz, jak byly využity příspěvky za rok 2015 a na co budou použity plánované příjmy za letošní rok.

    Děkuji
    Josef Hejduk Darovanský Dvůr

  2. Kolego Hejduku, také nevím, zda se bude padesátiletým líbit být prohlášen seniorem, ale naprosto přesně vím (protože čtu pečlivě všechny příspěvky), že o sjednocení věkové hranice pro seniory a seniorky rozhodla EGA (European Golf Association, která je vrcholnou evropskou golfovou organizací sdružující jednotlivé národní golfové svazy, asociace a federace) a ČGF (jejíž členem jsme i my, tj. ČSGA), respektive její STK toto rozhodnutí akceptovala, viz sdělení zveřejněné na našich stránkách již 18.11.2015. Toto, jak nazýváš „opatření“, si nevymyslel nikdo z výboru ČSGA a Jiří Císař se o této skutečnosti zmiňuje v úvodu svého příspěvku jen pro zdůvodnění, proč dochází k podstatnému navýšení počtu turnajů celostátní ST, proti minulým rokům. Alespoň já jsem to tak pochopil.
    O tom, jak byly využity příspěvky za rok 2015 a na co budou použity plánované příjmy za letošní rok, bychom se mohli všichni dozvědět ze zprávy o hospodaření za rok 2015 a z rozpočtu na rok 2016, tedy z dokumentů, schvalovaných na řádné konferenci, která se bude teprve konat. Tedy mohli bychom se dozvědět, pokud budou na našich stránkách následně zveřejněny. Bohužel poslední schválený rozpočet zveřejněný v dokumentech je na rok 2010 a zprávu o hospodaření jsem nenašel žádnou.
    Ladislav Tyle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *