Pohár golfových klubů – návrh

Senior tour

Dávám k posouzení širší golfové veřejnosti, hráčům, klubům, majitelům hřišť ale zejména předsednictvu ČSGA návrh na vytvoření nové celostátní soutěže,

Poháru golfových klubů, hráčů s handicapem 0 až 36

Lid golfový je soutěživý, alespoň většina. Máme soutěže, regionální turnaje i celostátní mistrovství. Reprezentovat svůj klub na celostátní úrovni, je však dopřáno jen těm nejlepším hráčům. Ale i hráči s vyššími handicapy jsou připraveni hrát a vítězit za svůj klub. Tak proč ne? Je to tak jednoduché.

V čem spočívá můj návrh?

Oslovit všechny kluby v ČR (možno i v SR) k nominaci 18 hráčů s různými, odstupňovanými handicapy 2, 4, 6…..až 36. To budou družstva jednotlivých klubů. Pokud nemá klub možnost postavit hráče s tak nízkým handicapem, zastoupí je hráč s vyšším hcp.

Bude vylosováno vždy po 4 (3) klubech (z krajů, nebo okolí), které budou hrát proti sobě, vždy 4x (ev. 3x) na jednotlivých domácích hřištích. Vítězové jednotlivých čtyřkol (3kol) postoupí do dalšího stupně. Z nich opět budou vylosovány další čtveřice (trojice) klubů a sehrají další 4 (3) kola. A 4 vítězové těchto kol se spolu stejným způsobem utkají o pohár roku. Je to trochu matematiky a také losování kdo s kým, ale složité to není.

Bude se hrát jamková hra. U 4členných flajtů se rozděluje 6 bodů (samostatný vítěz 3 body, pro ostatní zbývají ještě 3), u 3členných flajtů se rozdělují 3 body – vítěz 2 body. Dělba bodů je jednoduchá. Body mohou být půleny (např. 1,5 bodu pro každého při rovnosti jamky).

Takže hráči se stejnými hcp budou tvořit vždy jeden flajt. Bude to zajímavé, protože si nic nedarují a budou muset znát a také dodržovat pravidla (což se v poslední době trochu ztrácí).

Ceny: Mimo poháru, který mohu nechat zhotovit a věnovat, bych navrhoval obraz od dobrého portrétisty pro vítězné mužstvo, který bude v jejich klubovně, dále potom se souhlasem majitelů hřišť, při jednotlivých hrách pro vítěze flajtu na jejich hřišti 2 volná fee, při finále 4 volná fee a pro klub vítěze poháru (?) volných fee, na všech hřištích, kde se hrálo.

Pro majitele hřišť by to mohlo být zajímavé, na turnaji mít zajištěných 72 hráčů mimo hlavní hrací dny o víkendech a volná fee je nic nestojí.

Je ještě dost podnětů a mnoho detailů, které mám zpracovány, ale nejdříve se musí ujmout samotná myšlenka. Rád uvítám všechny podněty a ohlasy.

Josef Hejduk, GC Darovanský dvůr

5 komentářů k “Pohár golfových klubů – návrh

    1. Dobrý den pane Sedláčku.
      Děkuji za váš dotaz.
      Nejdříve k majitelům hřišť. Ten návrh je také určen pro majitele hřišť. Musí zvážit, zda je pro ně rentabilní uspořádat turnaj pro seniory – obvykle v nejméně exponovaných dnech (po – út. – stř.), tak jako jsou pořádány různé regionální seniorské soutěže.
      Při navrhovaných turnajích nejsou žádná fee zdarma. Obvykle se platí cca 600 Kč. Také předpokládám, že majitelé hřišť jsou patrioty svých klubů a měli by být kapitány družstev (třeba i nehrajícími).
      Fee zdarma by mělo být pro vítěze jednotlivých flajtů a to proto, aby byl zájem o tuto soutěž. Myslím si, že vítěz by měl dostat vždy nějakou odměnu. A několik fee zdarma pro vítěze nepoškodí žádného majitele hřiště.
      Především, ale toto musí mít podporu předsednictva ČSGA. Nechci rozjíždět takovouto akci za jejich zády. Pokud bude dostatečný ohlas a zájem od předsednictva, mám celou akci promyšlenu do detailů.
      Zdraví J.Hejduk

  1. Dobrý den,

    vaše myšlenka je zajímavá. Může zaujmout naše členy, jsme nový klub a máme mnoho nadšených začínajících golfistů.
    Jako nedotažené vidím financování, píšete např. Fee zdarma. Mnoho klubu je pouze nájemcem hřiště. A proto bude nutné vyladit pravděpodobné náklady pro všechny. Jsou tyto typy klubů ( klub majitel hřiště, klub je nájemcem hřiště, klub nemá hřiště ale má např. cvičnou louku).
    V případě nastavení jasných pravidel, kolik a co budeme platit
    je vhodné hned od počátku.
    Přeji Vám, ať se to podaří dotáhnout.

    Luboš Sedláček
    STK GC Lipiny

  2. Zdravím všechny golfisty. Nápad je to dobrý, jamková hra je velmi zajímavá a málo frekventovaná. Jen doufám, že soutěž bude pro všechny kluby, které se přihlásí a ne pouze pro vybrané, jako je tomu v případě LSGT.

    Jaroslav Ježek
    GKSO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *