Mistrovství ČR družstev na rány – ANO či NE?

Senior tour

Začalo to v dubnu 2009 na mimořádné konferenci ČSGA, kdy byl schválen nový Soutěžní řád, a zde se poprvé objevila velmi zajímavá soutěž MČRD ve hře na rány. V té době vznikla myšlenka, tuto soutěž uvést do reality. První pokus o zavedení byl návrh propojení hry na jamky a na rány v letech 2011 až 2012, ten ještě nevyšel. Druhý pokus, v roce 2014 byl předložen návrh na zařazení soutěže pro rok 2015.

Dobrá zpráva, soutěž byla zařazena do kalendáře pro rok 2015 a bylo rozhodnuto, že o konání soutěže rozhodnou delegáti konference. Špatná zpráva, hráčům jednotlivých klubů, kteří jsou organizováni v ČSGA byla podána pouze jediná informace o této soutěži, zprostředkovaně pomocí webových stránek v oznámení – celostátní kalendář Senior tour. Přitom v textu je malá chybička, jedná se pochopitelně o první Mistrovství ČR družstev na rány, ne čtvrté. Vzniklo zde určité informační vakuum a proto alespoň zkráceně informace všem seniorům prostřednictvím webových stránek od navrhovatele změny. Jinak by těžko mohli pověření delegáti rozhodnout o jakékoliv změně, pokud hráči a i delegáti jednotlivých klubů organizovaných v ČSGA nemají žádné informace o navrhované soutěži.

Celý příspěvek zde.

1 komentář k “Mistrovství ČR družstev na rány – ANO či NE?

  1. Zdravím všechny soutěživé přátele golfu.
    Ze slušnosti zdravím i ty nesoutěživé, i když se jich tento příspěvek netýká.

    Předkládám návrh na diskuzi k jiné hře – poháru jednotlivých golfových klubů. Podotýkám, ne jako konkurenci k MČRD. I v jiných sportech se hrají souběžné soutěže o mistrovské tituly a také i o poháry.
    Zatímco hráči s vyšším handicapem asi nebudou moci hájit barvy svého klubu v jednotlivých mistrovstvích, v následujícím návrhu mohou za svůj klub soutěžit hráči až do handicapu 36.
    Navíc proti hráčům se stejnými handicapy.

    V čem spočívá můj návrh.

    Oslovit všechny kluby v ČR (možno i v SR) k nominaci 18 hráčů s různými, odstupňovanými handicapy 2,4,6…..až 36. To budou družstva jednotlivých klubů. Pokud nemá klub možnost postavit hráče s tak nízkým handicapem může jej zastoupit hráč s vyšším hcp.

    Bude vylosováno vždy po 4 (3) klubech (z krajů, nebo okolí), které budou hrát proti sobě, vždy 4x (ev.3x) na jednotlivých domácích hřištích. Vítězové jednotlivých čtyřkol(3kol) postoupí do dalšího stupně. Z nich opět budou vylosovány další čtveřice (trojice) klubů (dle možnosti nejbližších) a sehrají další 4(3) kola. A vítězové těchto kol se spolu stejným způsobem utkají o pohár roku. Je to trochu matematiky a také losování, kdo s kým, ale složité to není.

    Bude se hrát jamková hra. U 4členných flajtů se rozděluje 6 bodů (samostatný vítěz 3body, pro ostatní zbývají ještě3), u 3členných flajtů se rozdělují 3 body – vítěz 2body. Dělba bodů je jednoduchá. Body mohou být půleny. (např. 1,5bodů pro každého, při rovnosti jamky)

    Takže hráči se stejnými hcp budou tvořit vždy stejný flajt. Bude to zajímavé, protože si nic nedarují a budou muset znát a také dodržovat pravidla (což se v poslední době trochu ztrácí).

    Mohou hrát smíšená družstva, nebo v případě zájmu zvlášť muži a ženy.

    Pro majitele hřišť by to mohlo být zajímavé, na turnaji mít zajištěných 72 hráčů mimo hlavní hrací dny o víkendech.

    Je ještě několik podnětů a mnoho detailů, které mám zpracovány, ale jako prvotní návrh a seznámení je toto již dosti obsažné.
    Dávám tento návrh k posouzení našemu předsednictvu. Rád uvítám všechny podněty a ohlasy.

    Ještě jednou zdraví

    Josef Hejduk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *