Putovní Pohár Moravy 2013 putuje na Jih

Morava Slezsko

Na závěr regionální seniorské sezóny se opět po roce sešla osmnáctičlenná
družstva Severu a Jihu Moravy, na pátém ročníku Poháru Moravy neboli Sever proti Jihu v jamkové hře. Utkání se konalo na hřišti GC Olomouc, kam mají obě strany přibližně stejně daleko.

Tradiční seniorský pondělek, tentokrát 7. 10. 2013, nás přivítal spíše zataženou oblohou s mírným větrem, ale s příjemně stoupající teplotou. Při závěrečném
fotografování jsme mhouřili oči před sluníčkem.

Kapitáni měli za úkol nominovat především hráče z regionální seniorské túry, která se hraje na severu i na jihu Moravy. Poměrně těžký úkol, když si uvědomíte, že družstva mají 18 hráčů. Utkání se hraje s hendikepem, aby byla zajištěna jeho vyrovnanost. Také se sleduje posloupnost hráčů podle hendikepů, aby dvojice ve čtyřhře měly obdobný průměr HCP navíc snížený na ¾. Tím je zajištěno, že rozdíl HCP mezi dvojicemi ve flajtu jsou nejvýše dvě rány.

Další příspěvek ve prospěch vyrovnanosti dvojic je, že každý hráč ve dvojici drajvuje, dvojice si vybírá lepší míč a potom se hráči střídají ve hře jedním míčem, což je již trochu nervní situace, protože ne každý míč končí na správném místě. Pro druhého hráče je to potom o odvaze risknout obtížnou ránu a situaci zachránit. Ve hře na rány si to mnoho hráčů nedovolí, někdy docela ve svůj prospěch. V jamkové hře je odvaha nutností. Naši golfoví předkové tuto hru nazvali ‚greensomes‘.

Řada z nás v televizi sledovala Presidentský pohár hraný ve Spojených státech. Je třeba uznat, že byl napínavý. Náboj nechyběl ani Seve Trophy hranému v Paříži mezi Evropou a společenstvím Velké Britanie a Irska, který měl velkou dávku napětí. Ale co teprve takový Pohár Moravy, neboli Sever proti Jihu, kde hráči moravských družstev jako diváci nakloněni nad kotlem osmnácté jamky, ve kterém je umístěn green (běžně jamka č. 9) s napětím očekávali, jaký výsledek přinese poslední devátá čtyřhra. Dosavadní výsledek totiž byl 4 : 4. Až když poslední flajt zadýchán vyšlapal závěrečný kopeček se ukázalo, že rozhodnutí mezi dvojicemi padlo na sedmnácté jamce (běžně č. 8), která neodpouští stranové odchylky, protože má ostrovní green. Délky hrajeme dobře, vždyť na to máme měřidla. Poslední bod patřil hráčům Jihu, takže Jih zvítězil 5 : 4.

Možná k dosavadním úspěchům Jihu přispívá, že již několik roků se na Kaskádě hraje mezi seniory jamková devítka, do které se na začátku sezóny přihlásí cca 20 hráčů, kteří rozděleni do dvou skupin hrají každý s každým. Celá akce má v sezóně dvě kola.

Hrajte jamkovou hru!

Jiří Svoboda, kapitán Jihu a STK regionu

Výsledková listina

[scrollGallery id=51]

(Foto S. Prauzek)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *