Historicky první zlato…

Mezinárodní

… pro družstvo žen seniorek z turnaje Marisa Sgaravatti Trophy.

Vypadá to, že Holandsko bylo minulý týden českému ženskému golfu zemí zaslíbenou. Češky totiž konečně dosáhly na vrchol. Po bronzové medaili z roku 2015 (Karlovy Vary), stříbrné medaili z roku 2021 (Konopiště) a opět bronzové v roce 2022 (Švýcarsko) mají zasloužené zlato! Česká seniorská golfová asociace (ČSGA) vysílá seniorské týmy žen na tento turnaj již od roku 2006.

Letos už 33. ročník tohoto turnaje se konal na hřišti Nunspeet blízko Amsterdamu. A právě tady se to v pátek 19. 7. 2024, sice až na několikátý pokus, českému týmu seniorek konečně povedlo a domů si odvezl nejcennější trofej.

Hraje se dva dny na rány, počítají se čtyři výsledky z pěti a výsledek určuje nasazení do pavouka na dvoudenní jamkovku, hranou v pěti singlech. Na rozdíl od „Evropy“, kde hendikep není na horní hranici nijak omezen, tak zde hráčky nesmějí mít hendikep nižší než 5.

Tým ve složení Zuzana Trunečková (kapitánka), Laura Bosničová, Marina Fritschová, Jana Krňanská, Martina Plachá a Iveta Uhrová byl po dvou kolech na rány druhý. Nastupoval tedy do jamkovky proti třetím Švédkám. Po velkém boji ve dvou prodloužených zápasech nakonec Češky vyhrály a do finálového kola nastoupily proti Belgičankám. Za nerozhodného stavu 2:2 na zápasy šel poslední ještě neukončený zápas do prodloužení a v něm Jana Krňanská zdolala Veronique Roberti de Winghe hned na 19. jamce.

Součástí celého turnaje je od roku 2014 i oficiální Mistrovství Evropy čtyřčlenných Master seniorských týmů. Letos se ho účastnil český tým ve složení Lenka Budinová (kapitánka), Helena Janoudová, Luďka Kvízová a Jitka Pavlasová. Masterky obsadily 11. místo.

Turnaj má hodně společného s klasickým týmovým mistrovstvím Evropy EGA. A je © https://www.eslga.org/eslga.htmlto logické, protože hraběnka Sgaravatti jej v roce 1981 založila jako soutěž mezi týmy tří zemí, o tři roky později na popud francouzské asociace turnaj povýšil na každoroční evropskou soutěž a v roce 2006 přešel pod EGA, čímž se stal oficiálním Mistrovstvím Evropy dámských seniorských týmů. S tradiční odměnou v podobě stříbrného poháru, který hraběnka na počátku do soutěže věnovala. A tak nezbylo než soutěž Marisa Sgaravatti Trophy vlastně založit znovu. Toho se nově ujala European Senior Ladies‘ Golf Association, která stojí za organizací doposud.

Kompletní výsledky obou turnajů najdete na webu eslga.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *