Českomoravský pohár klubových družstev 2012

Regiony

Zpráva o průběhu Českomoravského poháru seniorských klubových družstev ve hře na rány 2012

Ve shodě s dlouhodobou koncepcí ČSGA jsme uspořádali v červnu soutěž klubových družstev ve hře na rány. Dvě vrcholné týmové soutěže českých seniorských klubových družstev proběhly ve stejném termínu, dokonce kousek od sebe, ve Slavkově a na Kořenci. Jedna na jamky, druhá na rány. Na první pohled to vypadá jako rozpor: proč zároveň? Ale vysvětlení je prosté, záměr organizátorů byl ve stejném termínu dát příležitost ke hře dalším hráčům. Seniorská základna se rozšiřuje, zájem klubů je velký, senioři si přejí soutěžit. Slavkov je uzavřená společnost, které se může zúčastnit pouze omezený počet hráčů.

Letošní ročník na Kořenci byl zkušební, nevědělo se, jak budou kluby a hráči reagovat, komunikace s ČSGA také nebyla jednoduchá. Nabídka z Kořence šla na všechny kluby, o nichž se ví, že mají seniorskou sekci. Ne všichni odpověděli, někteří napsali, že na dva dny nedají družstvo dohromady, ale odezva byla přesto nadějná. Přihlásil se i jeden tým ze Slovenska. Na Kořenci se nakonec sešlo týmů dost, 8 mužských týmů a 7 ženských týmů, většinou si přivezly i hrající náhradníky, takže hřiště bylo plné od rána do večera. A ukázalo se, že volba termínu byla správná, systém umožnil i účast „B“ družstev, špička hrála ve stejném termínu ve Slavkově. Systém je navržen jako otevřený, do budoucna se může přihlásit relativně neomezený počet družstev, záleží pouze na práci a snaze organizátorů.

Nakonec se na Kořenci sešli hráči přibližně stejné výkonnosti; jejich souboje se sice odehrávaly v číslech o maličko vyšších, než běžně dosahuje Tiger Woods nebo Marek Nový, ale bylo vidět, že být účastníkem týmové soutěže je velice těší – i na této relativně nižší úrovni. Všichni oceňovali možnost vyzkoušet si – aspoň jednou za rok – jaké to je být součást týmu, někam patřit, nehrát jen za sebe, jak je tomu po celý rok.

Přesto, že předpověď hlásila na první den silný déšť a ranní mraky vytvořily nad Kořencem šedou deku dotýkající se nejvyšších stromů, nebyly ve startovní listině díry, přijeli všichni, kdo se přihlásili! Pro klub to bylo překvapení, po noci plné deště… Týmová zodpovědnost udělala svoje, nikdo nechtěl pokazit úsilí kamarádům. Nakonec ani nepršelo, a druhý den už bylo vysloveně pěkně. Hřiště bylo připraveno jako na extraligu. Ti, co tam hrávají častěji, byli překvapeni: na startu každý dostal lístek s precizně zaměřenými pinpozicemi, na každé ferveji byly nasprejovány tři nebo čtyři vzdálenosti, fungovali forkedíci, kteří pomáhali zpožďujícím se flajtům v místech, kde se hledalo. Greeny výborné, rychlost nepříliš velká, jak se sluší středně výkonným hráčům.

Večer, když účastníci soutěže pořádali párty na terase, už organizátoři spřádali plány na další ročník. Ukázalo se, že akce je životachopná a zájem seniorů o tento typ soutěže je velký.

Stručné výsledky:

Kategorie muži: 1 Sokrates Golf & Country Club 747
2 GC Benátky nad Jizerou 779
3 GC Brno 791
Kategorie ženy: 1 GC Beřovice 603
2 Derby GC Slušovice 616
3 Sokrates Golf & Country Club 627

Podrobné výsledky jsou v příloze.

Lubomír Voska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *