Pravidla golfu 2012 – ještě jednou

Sdělení

Pravidla nedoznala radikálních či převratných změn. Obsahová struktura je rovněž stejná. Přesto však k některým úpravám a upřesněním došlo.

Hráč, který chce hrát sportovní soutěže vypsané podle pravidel, musí znát základní obsah pravidel. Čtení pravidel je sice pro mnohé nezáživné, ale to se nedá nic dělat. Znalost není důležitá jen pro řádné absolvování hry, ale hráč může ovládání pravidel využít i ve svůj prospěch při řešení různých situací, které se během hraného kola vyskytnou. Důležité je proto umět pravidla využívat a používat. Základní předpoklad je mít pravidla v bagu.

Jestliže rozumím základním pojmům (smí, musí, měl by, původní míč), definicím (např. jak je definován prostor hřiště, vodní nebo pískové překážky, půda v abnormálním stavu, norující zvíře, vnější vliv atd.) a naučím se každou situaci správně vyhodnotit (o jakou formu hry jde, koho se situace týká, kde se situace nachází, co se přihodilo), pak můžu v pravidlech dle obsahu nebo rejstříku najít rychle odpověď. Rozhodčí nemůže být u každé situace na rozlehlé ploše hřiště. Je ještě jedna pomoc při „pochybnosti o postupu“. Hráč může jamku při hře na rány beztrestně dohrát dvěma míči. Ale pozor, i tento postup se musí řešit v souladu s pravidlem 3-3. Ale jinak je tomu při hře na jamky, zde se vše řeší dle prav. 2-5.

Tolik na úvod. Úplný text mých poznámek ke změnám v Pravidlech golfu pro období 2012 – 2015 najdete v samostatném dokumentu.

Jiří Císař, STK ČSGA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *