3 komentáře k “Soutěžní řád ČSGA 2012

  1. Připomínky k soutěžnímu řádu 2012

    Na stránkách ČSGA je zveřejněn „Soutěžní řád na rok 2012“. Protože podle platných stanov článek VI. bod 4. odstavec g. je v pravomoci „Konference“ schvalování „Soutěžního řádu“, předpokládám, že zveřejněný dokument je pouze návrhem Soutěžního řádu, který je předkládán k diskusi. Níže uvádím připomínky k publikovanému dokumentu:

    1. strana 2 REGIONAL TOUR – doporučují se kategorie Stableford s 2/3 HCP. To považuji za naprosto scestné, když navíc v článku 3.4. se píše, že průběžně i celkově jsou hodnoceny výsledky brutto i netto.
    2. V článku 2.1. je uvedeno, že regionální soutěže připravují regionální sportovně technické komise. Jak a na podkladě čeho tyto regionální technické komise vznikají? Stanovy ČSGA hovoří v čl. IX. odstavec 3. pouze o důvěrnících. V dalším odstavci se píše, že vklad do soutěže bude zvýšen o 50,- Kč jako odvod do pokladny ČSGA. Nevidím důvod.

    Samostatnou kapitolou je REGIONAL TOUR a SOUTĚŽE DRUŽSTEV
    Jednotlivým regionům chybí přesná lokalizace. Podle mého názoru není nic jednoduššího, než zachovat regiony, tak jak jsou definovány ČGF. Potom zjistíme, že v jednotlivých regionech je následující zastoupení klubů:

    VÝCHOD A 27
    VÝCHOD B 34
    ZÁPAD A 32
    ZÁPAD B 65 při rozdělení regionu na Prahu a Středočeský kraj:
    PRAHA 27
    STŘEDOČESKÝ KRAJ 28

    Při tomto rozdělení regionů lze ve všech pořádat regionální soutěže jednotlivců a klubových družstev. Bylo by na vůli každého regionu, kolik turnajů uspořádá. Hodnocení jednotlivců by se provádělo na brutto i netto. Hodnocení družstev ve hře na rány brutto s tím, že ze šesti členů družstva se započítává pět nejlepších výsledků. Po skončení regionální tour by z každého regionu postupovala tři družstva do celostátní soutěže. Z důvodu zachování sudého počtu družstev v celostátní soutěži, by z regionu s nejmenší účastí družstev v regionální soutěži postupovala pouze dvě družstva.
    V celostátní soutěži by hrací systém byl stejný, jaký se praktikoval v MČR družstev dříve.
    První soutěžní den by všichni hráli na rány brutto, na základě pěti lepších výsledků družstva by se určilo pořadí 1 – 14. Dále by se hrála jamkovka 1 proti 8, 2 proti 7 atd. až do finále.

  2. S potěšením vítám vznik dalšího regionu, protože naše zkušenosti říkají, že golfových seniorů kvapem přibývá.
    Tímto momentem jsme překonali počet 6 východů a západů, které se vyskytují v ČGF a máme 7 regionů. Potřebovali bychom 10 až 12 regionů.
    V minulém roce hrálo šest regionálních družstev mužů (10 hráčů) a žen (6 hráček) v dvoudenním POHÁRU REGIONŮ, který se hrál na rány netto. Proč ne 10 hráčů v družstvu když v regionu hraje 90 mužů?
    Na rány proto, že již dlouho existuje v seniorském klání Mistrovství ČR seniorských klubových družstev na jamky a neexistuje mistrovství na rány.
    Dřívější systém MSČR byl právě kritizován proto, že neměl jamkovou hru 1-8. Pozor, toto řešení ale vyžaduje jeden den hry navíc.
    Jediní Jihočeši postupovali podle krajů a důsledně dodrželi systém ČSTV. Co je správnější ČSTV nebo ČGF, Východ A? Já bych se přikláněl spíše ke krajům, ale my jsme ČSGA.
    Co takhle Severočeský region. Patří Mladá Boleslav do Východu A? není z Malevilu poměrně daleko do Telče?
    V obou případech je počet jednotek jak bylo uvedeno nedostatečný. Lázeňský region i region Morava mají plná hřiště (110 hráčů) ostatním počty narůstají.
    Proč odmítat hrající seniory? Proč omezovat soutěž
    hendikepem 36, když region je základní soutěž?
    Proč vytvářet žebříček na odchylku, když toto provádí dvoudenní Senior Tour ČSGA? V regionech převládá bodový systém, který se osvědčil a nyní se upravuje podle narůstajícího množství hráčů.
    Region Morava bude mít letos VI. ročník, takže nějaké skušenosti máme u nás nějaké májí lázenští. V ČSGA mám
    regiony na starosti. Škoda, že neproběhla nějaká emailová nebo osobní diskuse. Na tomto webu již existuje odpověď na
    dotaz co to jsou golfové regiony:
    Golfové regiony vznikly jako uskupení několika hřišť, která jsou dosažitelná do hodiny cesty výhradně pro jednodenní turnaje.
    Nejsou respektovány územní regiony. Předpokládám, že v budoucnu budeme potřebovat více golfových regionů než je regionů územních, aby si všichni senioři zahráli. Vznik regionu je zatím závislý i na obětavosti jednotlivců, kteří turnaje připravují.
    Region Morava hraje na každém osmnáctijamkovém hřišti 2x za sezónu a všechny turnaje jsou veřejně přístupné. Limitem je počet hráčů, který se vejde na hřiště. Proto každoročně zvyšujeme počet kol na Tour.
    Tolik odpověď jednomu zvídavému seniorovi.

    Region Morava má v nové sezóně 16 kol na Stableford s koficientem 2/3 (důležité v případě jedné kategorie 0-54) včetně devítek, které hrajeme zároveň v jeden den a tím uspokojíme 100 hráčů. Stableford s koeficientem není scestný, protože existují hráči, kteří ve hře na rány musí třeba zahrát 13 ran a jak říkají, mají poté zkažený den. Nehledě, na to že ve Stablefordu postupují rychleji.
    Předpokládám, že základní soutěž děláme pro všechny seniory bez výjimky.
    Zároveň jsme stanovili 12 vybraných kol, které moravská výkonostní skupina hráčů bude hrát na rány brutto. Kdo zvedne míč bude hodnocen pouze ve Stablefordu, kdo dohraje všechny rány bude hodnocen v brutto ranách na 7 nejlepších kol v obou hodnoceních Tour.
    Vzhledem k tomu, že potřebujeme provést v září nominaci
    hráčů do družstev stanovili jsme dvě kola za sebou jako Mistrovství regionu.
    Mám za to, že tento systém uspokojuje hráče s vyššími i
    nižšími hendikepy, stanovuje mistra regionu, umožňuje nominaci družstva na Pohár regionů i Pohár Moravy – Sever vs. Jih.
    Zůstává jeden problém, který neumíme vyřešit a to, že sezóna nemá více pondělků. Dohromady s regionem Slezsko jsme obsadili všechny pondělky. Už mě samozřejmě napadlo, že bychom mohli hrát i ve středu a nebo udělat soutěž pro Master seniory a odlehčit ostatním.
    Přeji Vám skvělou sezónu a prosím podívejte se na tomto webu na proposice Moravy a Slezska a odsouhlasené vedení regionů včetně pracovníků STK, abychom nezůstávali bezejmenými spolky.
    Jiří Svoboda, vedení regionů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *