13 komentářů k “Nominace na Marisa Sgaravatti 2018

  1. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, proč jede na Marisu Sgaravatti Trophy 6 hráček (50+) , když hrát může dle propozic jen 5 hráček a počítají se 4 nejlepší výsledky? Současně jedou také master seniorky, které dle propozic hrajou ve čtyřech hráčkách, počítají se jim 4 výsledky, přesto žádná náhradnice s nimi nejede ? Proč ČSGA platí zbytečně šesté fee pro seniorky 50+? Ušetřené peníze by se mohly smysluplně využít na dresy hráček, případně jako příspěvek na ubytování nebo na pokrytí nákladů na dárky pro mezinárodní spoluhráčky. Vzhledem k tomu, že si všechny hráčky platí veškeré náklady kromě hracího fee, je zbytečné aby každý den z celkových 4 hracích dnů jedna hráčka (50+), kterou ten den určí kapitán, nemohla hrát, ale přitom platila veškeré náklady s tím spojené. Dle mé zkušenosti z minulého roku jezdí hráčky(50+) na Marisu Sgaravatti z ostatních zemí jen v pěti hráčkách, pouze master seniorky mají v některých případech náhradnici.

    Je mi líto, že přestože jsme již na toto nepraktické nastavení nominačních podmínek ze strany čsga poukazovaly minulý rok, kdy se v tomto nepraktickém počtu hrálo v Italii, se vůbec nic nezměnilo. Věřím, že se nad tím organizační výbor čsga alespoň zamyslí a pokud se to nepodaří upravit v letošním roce (čas přihlásit hráčky na Marisu Sgaravatti Trophy 2018 je do konce června dle propozic pořadatele turnaje), změní toto nastavení v příštím roce.

    Děkuji.

    Jana Krňanská

    1. Ahoj Jano,
      Na mezinárodní turnaje jakož i například na MR družstev jezdí, pokud je to možné , náhradnice. CSGA vysílá na tento turnaj družstvo více než 10 let a vždy se počet 6 hráček vyplatil. Trochu jiné je to v kategorii master seniorek. Hrají o jedno kolo méně a formát hry je vlídnější.
      Marisa Sgaravatti je celkem náročný turnaj na počet kol i formát. Většině nominovaných hráček je 55+. Každou něco bolí, obtěžuje, je po nějaké operaci. Není nás mnoho, které jsme schopné a připravené odehrát 4-5 náročných kol za sebou a nepocítit únavu, nebo obtíže, které nedovolují hrát další kolo. Dokonce některé nominované hráčky by pravděpodobně nejely, pokud nebudou mít možnost jednu nebo více her vynechat.
      CSGA platí nejen fee za každou hráčku , ale také roční fee ESGA. Na konferenci byla schválena výše příspěvku pro každou hráčku, která vzhledem k místu konání pokryje náklady na cestu. Ušetřit jedno fee je velice krátkozraké vzhledem k situaci, která by nastala, kdyby dvě hráčky ze zdravotních důvodů nemohly nastoupit. Oblečení je kompletní , pár chybějících kousků CSGA zajistí.
      Není vyloučeno, že až se do družstva budou kvalifikovat hráčky se single handicapem, mezi 50 -55 let , že počet hráček v družstvu přehodnotíme.
      Amara Zemplinerová

  2. Ahoj Amaro,
    děkuji za odpověď i ochotu se tímto problémem zabývat. Moje zkušenost z minulého roku byla úplně jiná, všechny jsme chtěly hrát každý den, protože atmosféra turnaje je velmi příjemná a pozvzbuzující. Byly jsme rády, že jsme se mohly tohoto turnaje zúčastnit a za tuto příležitost děkujeme čsga.
    Ráda bych navrhla podnět na změnu pro příští rok, aby se mohlo prvních 5 nominovaných hráček vyjádřit, zda chtějí nebo mohou hrát všechny dny (4dny turnaj 1 den cvičné kolo) a podle toho by se pak družstvo dle aktuální potřeby doplnilo šestou hráčkou.
    Díky za tvůj čas.
    Jana Krňanská

  3. DOPLNĚNÍ INFORMACÍ Z PROPOZIC Marisa Sgaravatti Trophy

    V příspěvku ze dne 4.6.byly uvedeny částečné informace, které jsi dovoluji doplnit a uvádím zkrácený výňatek z oficiálních Rules and Condition.

    Při neuvedení všech informací, by se mohl příspěvek jevit jako tendenční, což myslím nebylo zamýšleno.

    PŘIHLÁŠKA TÝMU :

    min 5-nebo max 6 hráček splňujících podmínky Rules and Conditions
    Kapitán musí splňovat všechny požadované podmínky a může být hrající nebo nehrající.

    Oficiální tréninkové kolo:
    hrají všechny přihlášené hráčky z týmu, tak jak je přihlásí jednotlivé asociace a splňující požadované podmínky

    1. fáze hry – HRA NA RÁNY – 2.a 3.den – kvalifikace na 36 jamek – hraje 5 hráček a počítají se 4 nejlepší výsledky

    2.fáze hry – JAMKOVÁ HRA – 4.a 5.den – hrají mezi sebou týmy, které budou po kvalifikaci ve stejném koši o pořadí dle výsledků kvalifikace na rány ( t.j. 1-4- místo, 5-8. místo, atd….)

    !!! Hraje se 5 singlů a počítá se 5 singlů ( 5 hráček – 5 výsledků ) !!!
    V případě chybějícího hráče je automaticky připočten vyhraný bod za singl soupeři.

    Plné znění propozic najdete na http://www.eslga.org/tournaments/marisa-sgaravatti/

    Z uvedeného vyplývá, že pokud se asociace rozhodne nenaplnit počet hráček 6, a přihlásí jenom 5 hráček (i když to propozice dovolují), při možném výpadku hráčky z jakýchkoliv důvodů, je automaticky jeden bod prohrán, což může citelně ovlivnit pořadí týmu.

    Cílem účasti týmu nejsou jenom sociální kontakty, i když jsou velice důležitou a příjemnou součástí, ale hlavně snaha o co nejlepší umístnění. Takže případným nevysláním 6 hráček, se může tým připravit o lepší výsledek.

    Ještě bych ráda za svoji osobu uvedla pár poznatků a zkušeností, které jsem získala z loňské účasti na turnaji:
    – nemůžu podpořit tvrzení, že jsme „všechny chtěly hrát každý den“, tahle formulace je zavádějící. Na turnaj jsem jela s tím, že jsem připravena hrát každý den a budu se snažit hrát co nejlépe. Současně jsem svým potvrzením účasti akceptovala, že v případě účasti 6 hráček se může stát, že budu mít hrací pauzu (kromě zdravotních a osobních důvodu). Nastavený systém střídání hráček je férový. V 1.hrací den turnaje má pauzu účastnice, která je v nominačním řebříčku na nejnižší příčce, další den střídá hráčku, které se přecházející den dařilo nejméně, nebo hráčku, která má zdravotní indispozici, nebo se sama rozhodně z osobních důvodů si dát pauzu a takhle to pokračuje.
    Minulý rok jsme využily všechny možnosti- nemoc, osobní rozhodnutí i střídáním toho, komu se v ten den nejméně dařilo. A protože nás bylo 6, tak jsme tak mohly učinit, aniž bychom přišly o bod za singl. Rozumní lidi, se vždy bez větších problémů domluví.
    – hráčky z ostatních zemí měly týmy v různé sestavě – některé měli 5 hráček, některé 6 hráček, nebo 5 hráček a nehrající kapitánku.
    Já jsem se před pár dny potkala na turnaji Visegrad 4 Trophy s hráčkami z Maďarska, které loni hrály Marisu v sestavě 5 hráček a letos jich jede 6 hrajících, protože je tak, dle jejich sdělení, jednoznačně lepší.
    – podporu (kromě zaplaceného startovného) jsme od naší asociace dostaly – zapůjčení triček a saka, oficiální dárečky – odznáčky asociace, míčky s logem, týčka, taštičky,… ostatní dárečky byly na každé hráčce, zda chce něco osobního věnovat hráčkám z ostatních týmů, např hráčka z Itálie věnovala vlastní olivový olej, protože mají sady, další kosmetiku, protože s ní pracuje,…
    -srovnávání počtu hráček Sgaravatti Trophy s počtem master seniorek je nesrovnatelné, protože se jedná o „jiný“ turnaj, formát hrání, počet dnů a hrají na buggies, jenom místo je stejné. Určitě ČSGA zvážila všechny okolnosti a možnosti pro master seniorky a podle toho přihlásila jejich počet.
    Bohužel tento rok by se počet 5 hráček nenaplnil, protože nominaci hrály jen 4. Doufám, že se to změní a zájem bude větší. Určitě i asociace to vezme v úvahu.

    Využití maximálního počtu hráčů považuji za velice rozumnou. Byla a jsem členkou různých sportovních týmů a pokud to jen trochu podmínky dovolují, tak vždy jede minimálně 1 hráč navíc než je počet hrajících. To je prostě součást soutěžního týmového sportu, osobní ego a ambice jdou stranou.

    Přeji nám všem krásné seniorské dny na golfu!

    Zdravě soutěžme, bavme se, užívejme, když nejde o život jde o ….

    S pozdravem
    Henrieta Martinčová

  4. Dobrý den,
    jako dlouholetá kapitánka českého týmu seniorek a jedna z organizátorek Marisa Sgaravatti Trophy v roce 2015 v Karlových
    Varech bych chtěla uvést na správnou míru počty účastnic jednotlivých týmů. V 90% měly týmy 6 hráček, nikoliv 5. V Karlových Varech (dle dochovaných přihlašovacích formulářů) se zúčastnilo 16 týmů, 13 týmů mělo 6 hráček, 1 tým 7 hráček a 2 týmy 5 hráček. Tak tomu přibližně bylo v předcházejících i v následujících letech.
    Za sebe jako hráčku nesouhlasím také s uvedeným tvrzením, že v loňském roce chtěly hrát všechny hráčky každý den. Stejně
    jako Henrieta jsem na hru každý den byla v případě nutnosti připravena, ale prostřídání hráček považuji za rozumné a správné.
    Je to ale samozřejmě věc názoru.
    Přeji letočnímu českému týmu hodně úspěchů a přátelskou atmosféru!
    Lenka Budinová

  5. Dobrý den,
    jenom pro upřenění jednu faktickou poznámku: počítaj se 4 výsledky z 5, v případě shodného výsledku dvou družstev rozhoduje pátý výsledek.
    zde v originálu propozic:
    b) The best four scores out of five will count each day. The total aggregate of eight scores over the two days will constitute the score of the team.
    c) In the event of a tie, the total of the five scores of the last day will count.

    Diky a přeji hezký den.

    Jana

    1. Jano,
      stále cituješ ze Stroke play-1.a.2.den- tam se skutečně počítají, 4 výsledky z 5, tak jak jsem to uvedla výše ve zkráceném výpisu z Rules and Condition – viz Kapitola IV odst.7
      V Match Play, která se hraje 3.a 4. den – počítá se 5 singlů – 5 výsledků, viz. kapitola IV odst.8
      Já se dívám na http://www.eslga.org/tournaments/marisa-sgaravatti/ Rules and Condition, ale možná čerpáš z něčeho jiného,takže nenalézáme shodu.

      Henrieta

      1. Henrieto,
        ano, protože i ve stroke play může v případě „tie“ rozhodnout pátý výsledek, což jsi neuvedla, to jen pro „úplnost“ 🙂
        Ale o to vůbec nejde, jde o to aby se nominované hráčky v daném (příštím) roce, mohly vyjádřit k počtu hráčů v týmu, dle jejich aktuálního zdravotního stavu a schopností.
        To je vše.
        Diky. Jana

  6. Dobrý den,
    když vidím, jaké to rozpoutalo vášnivé debaty, ráda bych se vrátila k tomu mému původnímu „záměru“, a to, že jsem dala návrh k diskuzi na úpravu pro příští rok, aby se k počtu hráček v týmu mohly vyjádřit i ty hráčky, které tam ten daný rok jedou, tj. jsou nominované. Předpokládám, že ty nejlépe znají svoji kondici a zdravotní stav. Je to jen můj návrh.
    Děkuji za pochopení.

    Jana Krňanská

  7. Dobrý den,
    ráda přidám svůj krátký komentář, když sleduji, jak někteří napadají názor druhého.
    Sdílím názor Jany Krňanské ohledně počtu hráček a nemá to co dělat s egem a ambicemi.
    Byla jsem pouze dvakrát na výjezdu a vím, že všechny chtějí a jsou schopné hrát každý den. Jasně, že se někomu může přitížit, ale počítají se pouze 4 výsledky.
    Víme všechny moc dobře, že každý den se hra nemusí vydařit, jak bychom si přály. A další den si to chceme vylepšit. Místo toho jsme za trest vyřazeny ze hry. To zamrzí a připadáme si vyškrtnuté z týmu.
    Koho jsem se zeptala v soukromí na názor 6 hráček, všechny přiznaly, že je to zbytečné. Tak se prosím výbore nad tím zamyslete pro příští rok.
    Děkuji a přeji všem hezkou hru

    1. Vážené a milé , myslím, že se již napsalo dost k tématu, které je pro tento rok uzavřené. Nehrozí tedy žádné časové prodlení , když se k tomu vrátíme ve Slavkově. Koncentrace hrajících seniorek není nikde větší , než právě tam. Vidím to jako příjemné posezení a diskusi nad tématy , kterých je asi i více , než to diskutované.
      Navrhuji abychom přestali spamovat web csga jedním tématem a pingpongem názorů.
      Děkuji
      Amara Zemplinerová

  8. Milá Jano,
    o počtu hráček družstva nerozhodují nominované hráčky, ty mají jet a vyhrát!!
    Není to ani reálně možné, neboť fee za družstvo se musí zaplatit do konce dubna a nominované hráčky
    jsou známé většinou začátkem června.
    Lenka Budinová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *