Dělat golf trochu jinak

Sdělení

Golfová nabídka pro seniory je ohromná. Nyní do toho přichází nová, čtyřkolová soutěž MASTER SENIOR GOLF 65+. Soutěž má jediný cíl, více zábavy při golfu. Jak je zřejmé z názvu soutěže je určena pro dříve narozené golfisty, kteří chtějí společně trávit čas při sportovním zápolení. Ale pozor, máme záměr, dělat golf i trochu jinak – víc pro radost, a to nejen svou, ale hlavně svých přátel i všech, kdo chtějí golfem nejen soupeřit s ostatními, ale hlavně se jím bavit. Golf není tak vážný, a může být odpočinkovější, přesto v něm zůstává soutěžní náboj.

Zvolili jsme jednu společnou kategorii mužů i žen, nejenom pro sportovní soutěžení, ale i pro společenská setkání známých hráčů i hráček. Kategorie je omezena věkem u mužů 65+, ženy seniorky jsou vítány bez jakéhokoliv omezení, neboť není vhodné a etické se ptát ženy na její věk. Jedna přehledná výsledková tabulka, nic víc. V naší kategorii již fyzická výkonnost u některých hráčů není tak vysoká a i z tohoto důvodu vyzkoušíme i soutěž na nižší počet jamek 12, popřípadě 13. Nabízíme také velmi přijatelné finanční podmínky, pouze fee, bez startovného. Jedna společná kategorie přinese i snížení počtu hráčů, ani to nemusí být na závadu, ale ohromným přínosem. Po hře všichni společně vyhodnotíme výsledky, rozdělíme výhry a až poté odjíždíme na další turnaj. A jaké výhry budeme rozdělovat, to již souvisí s naší novinkou, v rámci hry jsme připravili tzv. přípustné formy sázení. Nahodilé sázení mezi hráči, kteří se mezi sebou znají. Toto sázení je nepovinné a je omezeno na hráče samé a výše sázky určitě nebudou považovány za přehnané a to vše podle golfových pravidel.

Nabízíme formát soutěže – na rány, počet ran minus HCP hráče. Soutěživost zůstává zachována, vítězí hráč s nejnižším počtem ran. Ale pozor – hrajeme bez úpravy HCP. Praxe ukazuje, že pro mnohé hráče je zvýšení HCP o nějakou desetinu stresující záležitost a mnohdy i důvodem pro vynechání standardních turnajů. A pokud přidáme možnost v tomto ročníku vyzkoušet v praxi i některé změny v golfových pravidlech navrhované od roku 2019, která podporují jednoduchost a vyšší rychlost průběhu hry, máme vše připraveno pro zahájení našeho soutěžení. Pro naše hráče jsme vybrali k odzkoušení níže uvedené změny, které mohou při hře aplikovat:

  • Stanovení maximálního skóre na jamce, pětipar – 9, čtyřpar – 8, třípar – 7. Hráč zvedne míč a odchází na další jamku.
  • Hrát tzv. ready golf – hraje ten, kdo je připraven. Ne kdo leží dál od jamky.
  • Dropovat z jakékoliv výšky nad jeden palec. Vzdálenost 50cm až 2 metry
  • Hráči bude dovoleno ponechat vlajku, zatímco patuje na greenu.

Začínáme v červenci na Svratce a končíme na závěr sezóny v říjnu na Káskádě. Mezi tím Austerlitz a Kořenec. A co je naším cílem pro tuto sezonu – především spokojenost všech zúčastněných hráčů. Bližší podrobnosti o soutěži, propozice, termíny na adrese http://www.golfbrno.cz/gcb/sportovni-cinnost/seniori. Pokud se tento experiment osvědčí, plánujeme pro příští sezónu 2018 jeden turnaj měsíčně, od května do října, vše v souladu s kalendářem ČSGA.

Lubomír Voska, GC Brno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *