Golf s ČSGA v roce 2017

Senior tour

Kalendář ČSGA pro rok 2017 zahrnuje celkem 32 soutěží, z čehož ČSGA jich organizuje 25.

Naší největší sportovní událostí je pořádání XVIII. ME ESGA Senior Masters & Cup ve dnech 16.-20. července na hřištích v Cihelnách a Olšových Vratech. Soutěž šestičlenných družstev mužů věkové kategorie nad 70 let v ME se hraje na brutto rány a v Poháru na stablefordové body netto. Poprvé v historii tohoto ME se bude hrát na návrh ČSGA ve věkové kategorii nad 75 let, a to ve čtyřčlenných družstvech na stablefordové body netto. ESGA sdružuje 24 národních asociací. Dá se očekávat účast kolem 200 hráčů.

Vlastní ME a Pohár družstev mužů75+ se hraje v Olšových Vratech a Pohár družstev 70+ na hřišti v Cihelnách. V uplynulém roce na ME v Belgii se nám příliš nedařilo. V ME jsme byli 13. a v Poháru na 14. místě. Pamatujeme však i medailová umístění. Jak se ME hraje? Hráči hrají tři soutěžní dny na rány bez hendikepu. První den – four ball better ball, druhý den – greensomes, třetí den – singles. Z prvních dvou dnů se počítají vždy dva nejlepší výsledky a třetí den čtyři. Cup se hraje obdobně, jen se hraje s hendikepem. Pro four ball better ball se počítá 90% hracího hcp a pro greensomes se sčítá 60% nižšího a 40% nižšího hcp. Ve věkové kategorii 75+ je herní formát stejný a započítávají se z prvních dvou dnů po jednom nejlepším výsledku a třetí den tři.

Získat nominaci pro ME ESGA družstev ve všech věkových kategoriích mužů a žen pro adekvátní ženské Marisa Sgaravatti Trophy lze na třech dvoudenních nominačních turnajích, z nichž se počítají do nominačního žebříčku 4 nejlepší kola. Senioři 55+ hrají na polském baltském pobřeží u Gdaňsku a seniorky v italském Torinu.

Nominační soutěže se hrají v Mladé Boleslavi, Berouně a Šilheřovicích.

V kalendáři se poprvé objevilo MČR ve hře na rány jednotlivců. Po snížení věkové kategorie seniorů na 50 let a velké účasti zahraničních hráčů, hráček (42 a 11 zahraničních účastníků v roce 2016) se pro většinu členů ČSGA MMČR organizované ČGF stalo nedostupné. Proto letos otevíráme I. ročník Národního mistrovství ČSGA. Dvoudenní soutěž se hraje na obou hřištích resortu Konopiště.

V minulém roce se začala hrát jednodenní soutěž NST ČSGA (národní senior tour). Pro letošní rok se soutěž rozšířila i na Moravu a celkový počet vzrostl na 14. Soutěž se hraje na zajímavých hřištích s jejím Grand Finále v M. Lázních. Tato soutěž by se do budoucna mohla stát i týmovou soutěží na rány.

Kvalifikace a Mistrovství ČR a Pohár ČR družstev ve hře na jamky 2017

Soutěž družstev má jednu závažnou změnu. Počet hráčů a hráček s nedomovským členstvím byl v družstvech pro uvedené soutěže zvýšen na dva, při dodržení dalších ustanovení dle soutěžního řádu ČSGA. Kvalifikace družstev se hraje v M.Boleslavi a MČR a Pohár na hřišti Austerlitz. Současná podoba nasazení jednotlivých družstev pro tyto soutěže je následující:

III. MČR družstev ve hře na rány se hraje poprvé na hřišti v Mstěticích.

Vedle domácích soutěží mají muži tradiční týmové přátelské soutěže: utkání šesti zemí K+K Monarchie Trophy v rakouském Diamondu, utkání se Slovenskem, Německem a nově s Rakouskem.

Tradiční utkání Regionů se uskuteční na hřišti brněnské Kaskády. Tato soutěž bude doplněna o dvě družstva z hráčů, kteří se účastní NST ČSGA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *